måndag 13 maj 2013

Hur definieras 'kulturnation'?

Två dagar på en liten ort i de dalsländska skogarna. Låter som en tidig svamputflykt.
     Men är i själva verket en kulturell höjdare: 10 nordiska författare läser ur nytt och gammalt, på svenska och finlandssvenska, på norska och danska. Detta är, för kanske åttonde året, ett av de mest generösa arrangemang jag känner till utanför de stora städerna. Ett par dygn på en fin herrgård med middagar i klass med storstädernas bästa krogar, enastående vacker omgivning, en lokal och därför begränsad, men mycket entusiastisk publik, och för författarna mycket generösa villkor. Jag talar om Bokdagarna i Dalsland, där årets novelldag ägt rum i den lilla orten Dals-Långed. Men hur mycket utanför detta lilla landskap känner folk egentligen till om ett näst intill osannolikt projekt, drivet av entusiasm och stor kärlek till samtidslitteraturen?
     Varför är inte de stora tidningarna där, eller SR.s/SvT:s Kulturnytt, varför sitter inte Jessica Gedin vid ett sådant här tillfälle och Bablar med Merethe Lindstrøm, Arne Dahl, Espen Haavardsholm eller Pia Juul och med ytterligare sex samtidsförfattare -  om det viktiga med novellen i dessa läskrisens tider?
     Ändå anar jag att Sverige kanske trots allt kan kallas en 'kulturnation' - eftersom sådant verkligen händer, år efter år, på platser som inte syns från Börshuset eller Stockholms slott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar