fredag 9 mars 2012

Carin Jämtins förhållande till livet

Jag läser Karl Kraus. Precisionen i hans påståenden är häpnadsväckande och av ett slag som man snart inte finner i vår tid. Jag kan av och till känna samma tydlighet hos Ulf Eriksson, men alltför ofta dolt i komplicerade formuleringar, och jag finner den hos Horace Engdahl. Men ofta är det inte. Det är en njutning att då och då läsa Kraus, som ett slags rengöring av mottagarsinnena, som när man förr i tiden rensade kassettspelarens tonhuvud.
     Men nu tittar jag upp eftersom Carin Jämtin i TV skall svara på frågor rörande vår tids ofattbara och skrämmande missbruk av skattemedel. "Får man använda skattemedel till vinstutdelning i vård, skola och omsorg", frågar reportern, sedan man fått veta att av svenska skattemedel någon milliard delats ut till Caremas ägare. Carin Jämtin, tänker jag, svara nu att det måste vara förbjudet att använda skattemedel så. Men hon slingrar sig. Hon får frågan tre gånger. Hon svarar varken ja eller nej.
    Det finns ett uttalande av Karl Kraus jag kommer att tänka på. "Der Ästhet verhält sich zur Schönheit wie der Pornograph zur Liebe und wie der Politiker zum Leben."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar