söndag 23 mars 2014

Någon idiot på Higab förstör för Göteborg

Lagerhuset har betraktats som unikt i Sverige - Göteborg, sas det under flera år, var en stad som satsade på de små förlagen, tidskrifterna och scener för litterära evenemang och musik och ungdomsverksamhet osv osv - Och så kommer den sedvanliga girigheten och lägger allt i graven. Higab, det kommunala bolag som en gång skapade detta unika hus (idag ett Litteraturens Hus som liknar dem som finns i Berlin, i München, i Oslo...) tänker genom att chockhöja hyrorna driva ut kulturen och släppa in vadå? Några riskkapitalisters satsning på brottmålsadvokater, eller varför inte en lukrativ flyktingförläggning...?
     Jag minns uttalandet från den framsynte ledare av Higab som, när Lagerhuset skapades, bemötte argumenten att man kunde tjäna grova pengar på ett hus med det läget: "Det här huset har vi inte för pengarnas skull, utan för Göteborgs skull."
     Men så kommer det alltså någon, som tänker tjäna sina sporrar på att visa att man kan göra pengar... Och det som så sent som under lördagskvällen 22/3 visade vad en mötesplats för mängder av litterärt intresserade kan vara när Lars Anderssons nya böcker presenterades, det lästes, förelästes, samtalades, det sjöngs, det minglades, man möttes och som en värmlänning sa till mig i pausen: "Ett sånt ställe. Mitt i stan!"
     I alla kulturnationer vet man att de värdefullaste konstnärliga aktiviteterna inte är pengastarka. Och inte drar in pengar. På Higab är kultur detsamma som Femtio nyanser av - pengar - !

2 kommentarer:

  1. Andreas Claeson24 mars 2014 09:57

    Pustervik, Draken, Folkteatern, Andra Långgatans alla kaféer och trevliga restauranger, och inte minst Lagerhuset. Ett härligt område som bara blir bättre och bättre. Men eftersom evenemangsstråket inte alls skulle ligga här, där människorna ville vara, så gör man väl vad som helst för att driva oss mot Bergakungen, Scandinavium eller valfri Ulleviarena.

    SvaraRadera
  2. GT följde upp:
    http://bloggar.expressen.se/norrman/2014/03/nagon-idiot-pa-higab-forstor-for-goteborg/

    SvaraRadera