onsdag 9 november 2016

Historien upprepar sig. Eller?

Idag är det åter 9/11. Nine-eleven, skulle vi väl utläsa det...? Donald - jag hade så när skrivit Duck - Donald Trump i Vita Huset!!!
     Jag har bett vänner som befinner sig i Mexico att snabbt ta sig ut, om de nu inte är baddare på att klättra över murar...
     En gång i tiden valdes med demokratiska metoder Hitler in i riksdagen... (Och det amerikanska systemet med "Winner-takes-all"-principen är väl egentligen inte ens demokratiskt.)
     Och en gång i tiden kom Chamberlain tillbaka med den storståtliga "Peace-in-our-time"-repliken. Och hela Europa andades ut. Och idag ser vi samma Europa stå och bocka när Erdogan fängslar den ena misshagliga journalisten efter den andra. Och kom ihåg: hela den här bedrövliga soppan med flyktingar och Syrienkrig och muslimnoja startade när Bush, en lagligt, nåja, vald president storljög och kastade ut världen i det som egentligen är det där tredje världskriget alla skräms med.
     En av mina elever skulle för många år sedan översätta Chamberlains replik och sa: "Ärtor i vår tid". Det är faktiskt inte roligt längre, för det har på sitt sätt visat sig vara den mest korrekta översättningen -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar