tisdag 22 oktober 2013

Grammofonarkivet på SvR - nästa offer under den här regeringens mandat

Ännu ett slag mot Sverige som kulturnation. Kan ingen förhindra den här regeringens s k kulturminister att fortsätta nedmonteringen ! Grammofonarkivet på Sveriges Radio är nästa offer. Gå in på http://www.musikskatt.se/ och delta i protesten!

2 kommentarer:

  1. Hej, Jobbar sen 43 år på SR och ser att vårt finaste musikarkiv i praktiken nu stängs. All utlåning av fysiska skivor är nu stoppade. Den kunniga tekniska personalen är avskedad och uppsagd. T.o.m den tekniska specialisten som byggde upp själva stora bandmigreringen som skett de senaste åren. Man kommer att ha en liten teoretisk möjlighet att beställa någon överföring rent med hjälp av någon, några personer som inte har kompetens i frågan och som dessutom har annat att göra som huvudsaklig syssla.
    I praktiken så anlägger man en kulturell sarkofag och omöjliggör kommande inköp av fysiska skivor samt beställningar och utlån i framtiden. En typisk svensk lösning som gör att de som bestämmer kan säga att Arkivet kommer att finnas och vara kvar. I praktiken finns sarkofagen kvar ett tag för att senare givetvis marginaliseras, utskänkas och eller auktioneras bort. Till skillnad mot andra skivarkiv innehåller Grammofonarkivet i princip aldrig avspelade arkivexemplar och också originalgraveringar från USA som bara finns i Sverige. Egentligen borde hela denna del klassas som ett "Unescoarkiv" så unikt är det. Avspelningsutrustningen som innehåller helt extremt intressanta grammofoner och nålpickuper och förstärkare och som kräver mycket stor specialistkompetens kommer att ingå i sarkofagen. De som skött utrustningen avskedas rakt av eller omplaceras som i ett fall till växeltelefonist i treskift. Detta kan absolut kalla för kulturmord som någon tidigare utryckt i media.

    SvaraRadera
  2. Detta händer - därför att vi i snart åtta år saknat KULTUR-minister.

    SvaraRadera