torsdag 10 januari 2013

Obegripliga advokater

I många avseenden är vi alla lekmän. Många områden är man egentligen inte särskilt intresserad av. Som dessa mängder av brott... Men med en journalistik som allt mer inriktas mot kriminalitet är det svårt att värja sig.
     Och svårt att förstå delar av den där juridiska cirkusen. Det jag under lång tid haft svårast för är att man som advokat/jurist kan ställa upp för att försvara uppenbara brottslingar. Jag tyckte det var väldigt sympatiskt av de indiska advokaterna att vägra försvara de där våldtäktsidioterna. Jag begrep heller aldrig hur Breivik kunde få försvarsadvokater, som, även om de bara uttryckte sin klients önskan, kunde föreslå att Breivik skulle försättas på fri fot.
     Riktigt sur blir jag när jag hör den unga kvinnliga försvarsadvokaten hävda att polisen som sköt en av guldrånarna skall anmälas för dråp. Bössan var bara en atrapp, men liknade ett gevär. Hur skall man kunna avgöra det? Jag skulle vilja se poliserna gå ur bilen i Malexander och be att få se på vapnen innan man tog upp jakten/striden...
     Det är svårt att inte misstänka att en del av dessa unga advokater mest tänker på sin egen 'image'... Jag läser ofta om de hutlösa arvodena från kändisadvokater, som ofta inte lyckas försvara någon men som fyller sina bankkonton... Något som har med rättssamhället att göra har jag svårt att se i den unga kvinnliga advokatens tillvägagångssätt.

3 kommentarer:

  1. Det är klart att även de svåraste brottslingar ska ha en försvarsadvokat! Vem/vad skulle avgöra var gränsen gick för vilka som skulle ha rätt till ett försvar? Alla människor är människor. Sen är det upp till åklagaren att göra sitt jobb och domaren sitt så att rätt skipas och rättssamhället upprätthålls.

    SvaraRadera
  2. Kerstin. Jo, så måste man kanske se på det. Men det är den sista meningen i ditt inlägg som är själva kruxet. - Och mitt inlägg handlar dessutom om en sjuka du inte kommenterar: s k stjärnadvokaters linsluseri.

    SvaraRadera
  3. Nämen Stewe, så illa får det väl ändå inte vara ställt. Att alla är skyldiga tills det bevisats att de inte är det? Att advokater är lika åpna som alla andra bilhandlare hör väll inte dit alls?

    SvaraRadera